Toen ik erachter kwam welke cruciale fout ik steeds opnieuw maakte, werd mijn leven veel makkelijker

Wat doe ik fout

Jaren geleden rende ik van het een naar het ander. Alles vond ik belangrijk en vaak ook leuk en interessant.
Ik werd ook voor ‘alles’ gevraagd. Zelfs bijvoorbeeld om in het schoolbestuur te komen voor een basisschool terwijl ik geen kinderen had. “Dat kan jij wel”, werd er gezegd. Als je waarde hecht aan goede ontwikkeling van de kinderen, ben je geschikt. En dus zei ik dat ik dit wel deed, want mijn agenda had nog wel wat ruimte.
Als ik ergens JA op had gezegd, zorgde ik ook altijd dat het goed kwam. “Een man, een man: een woord, een woord.” Ik verving uiteraard ‘man’ door ‘vrouw’.
Kwaliteit vond ik daarbij altijd belangrijk. Je kon van mij 100% inzet (lees 150%) verwachten.

De fout was dat ik niet bewust koos. Ik keek wat er op mijn pad kwam en zei daar vervolgens 9 van de 10 keer “Ja” op. Pas als het echt niet goed voelde, deed ik het niet.
Inmiddels weet ik dat het in mijn aard ligt om dat wat mijn verantwoordelijkheid is, grondig te doen. Dat geeft mij voldoening. Dat maakt natuurlijk dat anderen graag een beroep op me doen. Inmiddels heb ik OOK geleerd om NEE te zeggen op dat wat niet hoort bij mijn verantwoordelijkheden of past bij mijn drijfveren. Pas als het echt mijn verantwoordelijkheid is of iets wat mij drijft, zeg ik JA.

Eerste stap in dat proces is om overtuigd te zijn dat NEE OKAY is. Het is niet egoïstisch om goed voor jezelf te zorgen. Het is een voorwaarde om het vol te blijven houden. Om het beste van jezelf te kunnen blijven geven bij de taken die je wel hebt en voor de mensen om je heen. Kies heel bewust voor dat wat je echt belangrijk vindt en zeg anders vriendelijk, maar overtuigt, dat je iets niet gaat doen. Je wijst de ander niet af. Alleen een vraag, een taak. In het begin voelt dit nog niet gelijk goed. Dit is veeeeeel oefenen en dan gaat het uiteindelijk ook goed voelen. Dan pas ervaar je de rust die dit geeft. En als je goed kiest, bereik je uiteindelijk veel meer. Wat een voldoening zal dat geven.

Laten we allemaal doen waar ons hart ligt en blij van wordt. Ik weet zeker dat dan al die belangrijke taken nog steeds uitgevoerd worden omdat iedereen andere voorkeuren heeft. Iedereen komt zo het beste tot zijn/haar recht.

Zeg vaak NEE.

Veel succes!

Over de auteur

Conja de Vos  -  Ik zorg dat drukke groeiende professionals die opgebrand raken de juiste balans vinden voor een bloeiend gelukkig leven.

Zelf heb ik mijn balans gevonden toen ik deze kwijtraakte in de 10 jaar dat ik werkzaam was in de controlepraktijk van een groot accountantskantoor. Bij een coachopleiding en latere aanvullende verdiepende trainingen heb ik geleerd hoe ik ook anderen kan helpen. Naast mijn eigen coachpraktijk werk ik als docent Accountancy in het onderwijs. Heerlijk om studenten te zien ontwikkelen tot professionals en ze voor te bereiden op de beroepspraktijk. Anderen helpen om goed te functioneren is wat mij drijft.

  • Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >